You are here

JFN

Jongeren Front Nederland (JFN)

"Het Jongeren Front Nederland, ooit ontstaan omdat de NVU een gematigde koers ging varen was een vergaarbak van sensatiezoekers, jongeren die de Centrumpartij en het OSL te gematigd vonden en allerlei nazi’s. Zelden zo’n ongeorganiseerd zooitje meegemaakt maar voor velen was het een begin van een langdurige zoektocht door nationalistisch Nederland, ik kan er zelf over meepraten. Omdat Stewart Mordaunt, den Leider ;o), niet of nauwelijks leiding gaf was altijd sprake van groepjes die al dan niet onder naam JFN hun eigen ding deden. Een ‘ bomaanslag’ op een Turks theehuis werd abusievelijk toegeschreven aan het JFN terwijl de daders is allerlei groepjes en onder allerlei verschillende namen actief waren. Toen er later een aantal militairen werden opgepakt die met een kofferbak vol wapens, waaronder o.a. Uzi’s, van de kazerne waren weggereden en via een ‘ kameraad’ waren achterhaald die telefoons openbrak om aan geld te komen en daar als ‘ souvenir’ een JFN-klever achterliet was het voor Mordaunt cs. zaak zo snel mogelijk deze periode achter zich te laten die volledig uit de klauwen dreigde te lopen." (De Nederlandse Breiviks en ander sprookjes)

"Na de scheiding van zijn ouders verhuist hij op negenjarige leeftijd met zijn moeder naar Nederland. Op vijftienjarige leeftijd sluit hij zich aan bij het Nationaal Jeugd Front, de jongerenorganisatie van de NVU en wordt al snel voorzitter. In 1983 begint Mordaunt voor zichzelf en sticht het Jongeren Front Nederland (JFN). Hij werkt medio jaren tachtig door middel van allerlei acties veel samen met Joop Glimmerveen, hetgeen hem een lange reeks confrontaties met politie en justitie oplevert. NVU/JFN-acties lopen medio jaren tachtig eveneens regelmatig uit op vechtpartijen met anti-fascistische activisten.
Mordaunt zegt geen gewelddadige acties te propageren, maar in augustus 1986 laat een JFN'er in Schiedam een bom in een Turks koffiehuis ontploffen. Nadat een JFN-lid uit Breda in 1990 veroordeeld wordt mede op grond van artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht (het wetsartikel over de 'criminele vereniging'), besluit Mordaunt preventief het JFN op te heffen. Hij roept de JFN-leden op lid te worden van de CP'86, hetgeen op grote schaal gebeurt en een verdere radicalisering van die partij tot gevolg heeft." (Stewart Mordaunt)

Jaren negentig

inzagedossier AIVD Jongeren Front Nederland (JFN) 1996
inzagedossier AIVD Jongeren Front Nederland (JFN) 1994
Inzagedossier MIVD Extreem-rechtse organisaties 1993: militair met pamflet
inzagedossier AIVD Jongeren Front Nederland (JFN) 1990

Jaren tachtig

inzagedossier AIVD Jongeren Front Nederland (JFN) 1989
Inzagedossier MIVD Extreem-rechtse organisaties 1989: pamfletten JFN
inzagedossier AIVD Jongeren Front Nederland (JFN) 1988
inzagedossier AIVD Jongeren Front Nederland (JFN) 1987
Inzagedossier MIVD Extreem-rechtse organisaties 1987: pamfletten JFN
inzagedossier AIVD Jongeren Front Nederland (JFN) 1986
inzagedossier AIVD Jongeren Front Nederland (JFN) 1985
Inzagedossier MIVD Extreem-rechtse organisaties 1985: JFN
inzagedossier AIVD Jongeren Front Nederland (JFN) 1984
inzagedossier AIVD Jongeren Front Nederland (JFN) 1983

Maandoverzichten waar Jongeren Front Nederland (JFN) in voorkomt:
kwartaaloverzicht januari - maart 1988; Jongeren Front Nederland (JFN)

Subscribe to JFN