You are here

nieuwsblog

'AIVD werft kinderen in Haagse achterstandswijken'
De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) werft minderjarige informanten in Haagse achterstandswijken. Dat stellen de Partij voor de Eenheid en de Stichting Jongeren 4 You(th). Zij spreken van een onwenselijke situatie.
19/11/2013- De Partij van de Eenheid zegt de afgelopen weken te hebben gesproken met zo'n vijftien jongeren die zijn benaderd door medewerkers van de AIVD. In ruil voor geld, cadeaus of hulp met bijvoorbeeld schulden en strafzaken zou de jongeren worden gevraagd om informatie. Met name over radicaliserende leeftijdgenoten. 'Een deel van hen is minderjarig. De jongste was 15 jaar, sommige anderen zijn nog maar net 18', zegt raadslid Arnoud van Doorn.
(AD 19 november 2013)

AIVD in de fout met bericht over spionerende tolken
Binnenland. De AIVD heeft twee Oeigoerse tolken eerder dit jaar ten onrechte in verband gebracht met mogelijke spionage. Dat bevestigt een
woordvoerder van de inlichtingendienst vandaag aan nrc.nl. Twee Oeigoerse tolken, die betrokken waren bij de ...
(NRC 10 september 2013)

Extreem-links bundelt krachten
Die trends signaleert de inlichtingendienst AIVD in een rapport over links-extremisme, dat vandaag aan de Tweede Kamer is gestuurd. Uit het stuk
blijkt dat de geheime dienst momenteel geen grote dreiging ziet uit de hoek van links-extremisten, maar dat ...
AIVD publicate "links activisme en extremisme"
(NOS op 3 4 september 2013)

  Zie het onderzoek van Buro Jansen & Janssen over de wijze waarop de overheid met demonstrerende studenten omgaat:

  studentenprotest 2009 - 2011

  Ideologische orde: Gaan we protesteren? (10 juli 2013)

  In het eerdere artikel 'Gaan we stenen gooien?' worden deze benaderingen in verband gebracht met het persbericht van de operationele driehoek van Den Haag van 20 januari 2011. De avond voorafgaande de demonstratie meldde burgemeester Van Aartsen namelijk dat 'de gemeente Den Haag aanwijzingen had dat radicalen de studentendemonstratie van vandaag willen verstoren'. De burgemeester zei dat de politie die aanwijzingen baseerde op informatie afkomstig van 'open en gesloten bronnen'.

  Tijdens de demonstratie op die dag vonden er enige schermutselingen plaats op het Plein voor het Tweede Kamergebouw en op het Malieveld. De NOS meldde dat volgens de driehoek de 27 verdachten (cijfers van de politie) leden zouden zijn van de linkse groep Anti-Fascistische Aktie (AFA). Van de 27 verdachten werden er nog op dezelfde dag 22 vrijgelaten.

  ‘Gaan jullie stenen gooien?’ Inlichtingenoperatie rondom studentenprotest (26 maart 2012)

  Dat studenten actie voeren tegen aangekondigde bezuinigingen op het onderwijs is van alle tijden. Daar is niets staatsondermijnend aan. Des te meer opmerkelijk dat diverse actieve studenten gedurende de acties en betogingen door de Regionale Inlichtingendienst en geheime dienst AIVD benaderd zijn met de vraag informant te worden.

AIVD waarschuwt voor links-extremisme in Nederland
Tot een uiting van zulk geweld is het in Nederland nog niet gekomen, maar de AIVD constateert wel dat de Black Bloc in januari 2011 een vreedzame studentendemonstratie gebruikte voor een braspartij tegen de mobiele eenheid.
(Elsevier 4 september 2013)

Oeigoerse tolken van IND niet vervolgd voor spionage
De dienst zette de 2 begin dit jaar op non-actief na een bericht van geheime dienst AIVD. Teeven, die over de IND gaat, meldde dat zeker een van
de tolken 'zeer waarschijnlijk inlichtingenactiviteiten heeft verricht voor de Chinese autoriteiten'.
(De Gelderlander 25 augustus 2013)

Rol AIVD bij omstreden terreurzaak Marokko
AMSTERDAM -
De vermeende terrorist Saddek Sbaa uit Nederland wordt volgens zijn advocaat Flip Schüller door de Marokkaanse politie verhoord op basis van Nederlandse informatie van inlichtingendienst AIVD. Dat heeft de raadsman via de telefoon direct van zijn cliënt uit de gevangenis in Marokko gehoord.
Sbaa werd eerder in Nederland verdacht van ondersteuning van terrorisme in Kenia op basis van informatie uit dat land. Politie en justitie konden daar geen bewijs voor vinden.
Schüller zegt sterke aanwijzingen te hebben dat Nederland nu de Marokkaanse autoriteiten helpt om zijn cliënt via een U-bochtconstructie in Marokko alsnog veroordeeld te krijgen. „Ik hoor dat niet alleen van Sbaa, maar ook van Marokkaanse mensenrechtenorganisaties”, legt de raadsman uit. „Dat gaat natuurlijk tegen alle regels in.”
(De Telegraaf 10 maart 2011)

Subscribe to nieuwsblog