You are here

protest 2009/2011

studentenprotesten 2009 - 2011

Eind 2009 stak er langzaam een storm van protest op tegen de bezuinigingen in het onderwijs. Al jaren wordt er zowel binnen de politiek als vanuit wetenschappelijke hoek geroepen dat er geïnvesteerd moet worden om het Nederlandse onderwijs op peil te houden. De regering van CDA en VVD met gedoogpartner PVV vindt echter dat ook het onderwijs moet korten in verband met de algemene economische malaise. De studentenbonden, maar ook docenten keerden zich tegen het beleid van staatssecretaris Zijlstra van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Ideologische orde: Gaan we protesteren? (10 juli 2013)

In het eerdere artikel 'Gaan we stenen gooien?' worden deze benaderingen in verband gebracht met het persbericht van de operationele driehoek van Den Haag van 20 januari 2011. De avond voorafgaande de demonstratie meldde burgemeester Van Aartsen namelijk dat 'de gemeente Den Haag aanwijzingen had dat radicalen de studentendemonstratie van vandaag willen verstoren'. De burgemeester zei dat de politie die aanwijzingen baseerde op informatie afkomstig van 'open en gesloten bronnen'.

Tijdens de demonstratie op die dag vonden er enige schermutselingen plaats op het Plein voor het Tweede Kamergebouw en op het Malieveld. De NOS meldde dat volgens de driehoek de 27 verdachten (cijfers van de politie) leden zouden zijn van de linkse groep Anti-Fascistische Aktie (AFA). Van de 27 verdachten werden er nog op dezelfde dag 22 vrijgelaten.

Documenten politie Amsterdam
Documenten politie Den Haag
Documenten parket Den Haag
Documenten politie Amsterdam
Documenten gemeente Amsterdam
Documenten politie en parket Utrecht
documenten gemeente Utrecht
documenten politie Twente
documenten politie Gelderland Midden
documenten politie Gelderland Zuid

‘Gaan jullie stenen gooien?’ Inlichtingenoperatie rondom studentenprotest (26 maart 2012)

Dat studenten actie voeren tegen aangekondigde bezuinigingen op het onderwijs is van alle tijden. Daar is niets staatsondermijnend aan. Des te meer opmerkelijk dat diverse actieve studenten gedurende de acties en betogingen door de Regionale Inlichtingendienst en geheime dienst AIVD benaderd zijn met de vraag informant te worden.

Subscribe to protest 2009/2011