You are here

ASVA

studentenunie (ASVA)

De Algemene Studenten Vereniging Amsterdam (ASVA) is opgericht op 25 mei 1945 en komt voort uit het studentenverzet. In de jaren ‘60 kreeg de ASVA echter een ander gezicht. Onder invloed van het politiek activisme in deze jaren, groeide de vereniging uit tot een activistische studentenvakbond. Dit beantwoordde, ondanks enkele successen, niet aan de verwachtingen van veel studenten. Hierdoor viel de vereniging uiteen in een dienstentak (OBAS) en een activistische tak, de ASVA. Pas in 1997 kwamen de twee weer bij elkaar en in 1999 sloot ook de Studenten Unie Amsterdam (SUA) zich aan. Zo ontstond de ASVA studentenunie. (bron ASVA website)
In de jaren '60 en '70 was de ASVA op politiek gebied erg actief. Zo actief, dat de Binnenlandse Veiligheidsdienst (nu de AIVD) de ASVA jarenlang in de gaten heeft gehouden. Het archief (van 820 pagina's!) dat de BVD heeft bijgehouden over de ASVA, is sinds kort vrijgegeven en staat nu online.

In de PDF bestanden hieronder kunt u verslagen van vergaderingen, discussies en acties lezen. Vooral de rol van communisten binnen de studentenwereld was een voor de BVD interessant onderwerp. Namen van betrokkenen (zowel personen die onderzocht werden als van informanten van de BVD) zijn witgemaakt door de AIVD. (bron Alumnivereniging ASVA)

Title Author Post Date Operations Position

Inzage dossier ASVA (Algemene Studentenvereniging Amsterdam) deel 1 van 8; jaren 60 - 70
Inzage dossier ASVA (Algemene Studentenvereniging Amsterdam) deel 2 van 8; jaren 60 - 70
Inzage dossier ASVA (Algemene Studentenvereniging Amsterdam) deel 3 van 8; jaren 60 - 70
Inzage dossier ASVA (Algemene Studentenvereniging Amsterdam) deel 4 van 8; jaren 60 - 70
Inzage dossier ASVA (Algemene Studentenvereniging Amsterdam) deel 5 van 8; jaren 60 - 70
Inzage dossier ASVA (Algemene Studentenvereniging Amsterdam) deel 6 van 8; jaren 60 - 70
Inzage dossier ASVA (Algemene Studentenvereniging Amsterdam) deel 7 van 8; jaren 60 - 70
Inzage dossier ASVA (Algemene Studentenvereniging Amsterdam) deel 8 van 8; jaren 60 - 70

Subscribe to ASVA